Αρχική / Βρεφικές αλλεργίες / Αίμα στις κενώσεις
blood stool

Αίμα στις κενώσεις

Το αίμα στις κενώσεις μπορεί να προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα (στομάχι και λεπτό έντερο) ή από το κατώτερο πεπτικό σύστημα (παχύ έντερο, ορθό, πρωκτός).
Το χρώμα του αίματος δείχνει συνήθως από πού προέρχεται το αίμα. Σκούρο καφέ/μαύρο χρώμα δείχνει ότι προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα.
Αίμα με κόκκινο ζωηρό χρώμα που συνήθως δεν αναμιγνύεται με τα κόπρανα προέρχεται από το κατώτερο πεπτικό.
Φυσικά, όταν δούμε αίμα στις κενώσεις δεν στηριζόμαστε μόνο σε αυτές τις εκδοχές αλλά επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.


Αιτίες εμφάνισης αίματος στις κενώσεις

  • Ραγάδα στον πρωκτό. Εμφανίζεται συνήθως μετά από δυσκοιλιότητα. Τα σκληρά κόπρανα περνούν με δυσκολία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκδορές στο δέρμα και αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος.
  • Αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος ή σόγιας. Η πρωτεΐνη του γάλακτος ή της σόγιας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο έντερο. Η φλεγμονή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει αίμα στα κόπρανα σκούρου χρώματος. Συνήθως εμφανίζεται και βλέννα μαζί με το αίμα.
  • Πληγωμένη θηλή. Αν η μητέρα που θηλάζει έχει πληγωμένες θηλές υπάρχει περίπτωση το μωρό να καταπιεί αίμα και να εμφανιστεί στα κόπρανα (δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό).
  • Υπερπαραγωγή γάλακτος. Η αυξημένη παραγωγή γάλακτος μπορεί να εμφανίσει αίμα στις κενώσεις του μωρού. Ο συνήθης ένοχος είναι η μη ανοχή του εντέρου στην περίσσια λακτόζη.
  • Λοιμώδης διάρροια. Είναι η διάρροια που προκαλείται από έναν ιό, βακτήριο ή παράσιτο και μπορεί να προκαλέσει αιματηρές κενώσεις σε προσχολικής και σχολικής ηλικίας παιδιά. Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή τη λήψη κάποιων αντιβιοτικών.
  • Κολίτιδα ή άλλες εντερικές διαταραχές. Η κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου και μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση (ιογενής ή βακτηριακή). Είναι πιθανό να εμφανίσει αίμα στα κόπρανα.
  • Λήψη αντιβιοτικών.
  • Λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.
  • Εμβόλιο.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν κένωση που φαίνεται σαν να περιέχει αίμα όπως το παντζάρι, τεύτλα, γλυκόριζα, χρωματισμένη ζελατίνη, (ζωηρό κόκκινο) και η σοκολάτα και μεγάλη ποσότητα πράσινων λαχανικών (σκούρο χρώμα).

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
http://www.uptodate.com/contents/bloody-stools-in-children-beyond-the-basics
http://www.llli.org/faq/foremilk.html
http://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/
http://www.newhealthguide.org/Blood-In-Baby-Stool.html

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο