Αρχική / Θηλασμός / Θηλασμός και πρόσληψη υγρών
water

Θηλασμός και πρόσληψη υγρών

Το Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρει ότι η μέση ποσότητα των υγρών που καταναλώνονται συνήθως από τις μητέρες που θηλάζουν είναι 3,1 λίτρα (13 κύπελλα), σε σύγκριση με 2,2 λίτρα/9 κύπελλα για μη έγκυες/θηλάζουσες μητέρες και 2,3 λίτρα/10 κύπελλα για τις έγκυες γυναίκες. Αυτή δεν είναι απαραίτητα η ακριβής ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε – το Ινστιτούτο Ιατρικής επισημαίνει, «Δεδομένου της μεταβολής των αναγκών σε υγρά από άνθρωπο σε άνθρωπο που δεν βασίζονται αποκλειστικά στις διαφορές στον μεταβολισμό, αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών και δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει ένα ενιαίο ποσοστό πρόσληψης νερού που θα εξασφαλίζει την επαρκή ενυδάτωση και βέλτιστη υγεία για το ήμισυ του συνόλου των φαινομενικά υγιών ατόμων σε όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες».


Δεν είναι απαραίτητο να αναγκάζεται κάποιος να πιει υγρά. Το να πιεις για να ικανοποιήσεις τη δίψα αρκεί για τις περισσότερες μητέρες για να μείνουν ενυδατωμένες. Δώστε προσοχή στα σήματα του σώματός σας – οι απασχολημένες μητέρες συχνά αγνοούν τη δίψα τους αν δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω να πιουν – προσπαθήστε να έχετε ένα ποτό κοντά στο σημείο όπου συνήθως θηλάζετε το μωρό ή στο γραφείο σας στη δουλειά. Οι μητέρες που αντλούν μπορεί να χρειάζονται να θυμούνται περισσότερο να μένουν ενυδατωμένες. Σημάδια όταν κάποιος δεν λαμβάνει αρκετά υγρά είναι τα συμπυκνωμένα ούρα (πιο σκούρα, πιο ισχυρή μυρωδιά από το συνηθισμένο) και η δυσκοιλιότητα (σκληρά, ξηρά κόπρανα).

Αν δεν έχετε σοβαρή αφυδάτωση, το να πίνετε επιπλέον υγρά (πέρα από δίψα) δεν είναι ωφέλιμο, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, και δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Από τις σημειώσεις της Nancy Mohrbacher’s Breastfeeding Made Simple (2010) , «Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, πίνοντας περισσότερα υγρά δεν σχετίζεται με μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος».
Στη διατροφή κατά την γαλουχία, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνοψίζει: «Θεωρείται ευρέως ότι η παραγωγή γάλακτος απαιτεί υψηλή πρόσληψη υγρών από την πλευρά της μητέρας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να ανεχθούν έναν περιορισμό στην ποσότητα του νερού που πίνουν και τα συμπληρωματικά υγρά έχουν μικρή επίδραση στην ποσότητα του γάλακτος. Η δίψα μπορεί μερικές φορές να φανεί αργά για να προληφθεί η αφυδάτωση σε γυναίκες με υψηλή απώλεια υγρών που προκύπτουν από άσκηση ή υψηλή θερμοκρασία .Έτσι, ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια της πρόσληψης υγρών δικαιολογείται σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρότρυνση στην υψηλή πρόσληψη υγρών, ως μέσο για τη βελτίωση της παραγωγής γάλακτος».

Για τις μητέρες που έχουν υπερπαραγωγή και προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα γάλακτος ή κατά τον απογαλακτισμό – η έρευνα έχει δείξει ότι η μείωση των υγρών δεν μειώνει την παραγωγή γάλακτος.
Οι θηλάζουσες μητέρες μερικές φορές προειδοποιούνται ότι «Μόνο το νερό μετράει!», αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει το νερό από πολλές πηγές, όπως λαχανικά, φρούτα, σούπες, χυμούς, γάλα, τσάι και άλλα ποτά.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
Do breastfeeding mothers need extra calories or fluids?
https://www.nap.edu/read/10925/chapter/6
https://www.nap.edu/read/1577/chapter/6
Illingworth RS, Kilpatrick B. Lactation and fluid intake. Lancet. 1953;2:1175. Lawrence (2005 ed, p. 326)
Hamosh M, Dewey, Garza C, et al: Nutrition During Lactation. Institute of Medicine, Washington, DC, National Academy Press, 1991:p 6, 12, 101-102.

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο