Αρχική / Θηλασμός / Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό
breastfeeding image

Μύθοι και αλήθειες για τον θηλασμό

Πολλές μητέρες δεν παράγουν αρκετό γάλα.

Μύθος! Η πλειοψηφία των γυναικών παράγουν περισσότερο από αρκετό γάλα… Μάλιστα μια υπερπαραγωγή γάλακτος είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τα περισσότερα μωρά που δεν παίρνουν βάρος με ικανοποιητικό ρυθμό, ή που χάνουν βάρος, το παθαίνουν αυτό, όχι γιατί η μητέρα δεν έχει αρκετό γάλα, αλλά γιατί το μωρό δεν παίρνει το γάλα που έχει η μητέρα . Η πιο συνηθισμένη αιτία γι αυτό είναι ότι το μωρό δεν τοποθετείται σωστά στο στήθος. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό κάποιος που γνωρίζει καλά, να δείξει στη μητέρα, από την πρώτη μέρα, πώς να τοποθετεί σωστά το μωρό στο στήθος.


Είναι φυσιολογικό να πονάς κατά το θηλασμό.

Μύθος! Αν και ένας μικρός ερεθισμός κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών είναι σχετικά κοινός, αυτό πρέπει να είναι μια προσωρινή κατάσταση η οποία διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και ποτέ δεν πρέπει να είναι τόσο επώδυνη ώστε να μην την αντέχει η μητέρα. Κάθε πόνος που δεν είναι ήπιος δεν είναι φυσιολογικός και σχεδόν πάντα οφείλεται σε λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Κάθε πόνος στη θηλή που δε βελτιώνεται σε 3 ή 4 ημέρες ή διαρκεί περισσότερο από 5 ή 6 δεν πρέπει να παραμελείται. Μια επανεμφάνιση του πόνου ενώ όλα πηγαίνουν καλά μπορεί να οφείλεται σε καντιντίαση των θηλών. Ο περιορισμός της διάρκειας των γευμάτων δεν προλαμβάνει τον πόνο.

Δεν υπάρχει αρκετό γάλα τις πρώτες 3 ή 4 μέρες μετά τον τοκετό.

Μύθος! Δημιουργείται συχνά αυτή η παρεξήγηση γιατί το μωρό δεν τοποθετείται σωστά στο στήθος με συνέπεια να μην μπορεί να πάρει αρκετό γάλα. Αν υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος, είναι δυνατό το μωρό να μην είναι σωστά τοποθετημένο και να παίρνει αρκετό γάλα. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, το μωρό που δεν πιάνει σωστά τη θηλή και την άλω, δεν παίρνει αρκετό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι για περισσότερο από δύο ώρες στο στήθος και να πεινάει ακόμη. Όταν το μωρό τοποθετείται σωστά στο στήθος, είναι ικανό να πάρει το πρωτόγαλα. Οποιοσδήποτε σας προτείνει να αντλήσετε το γάλα σας για να δείτε πόσο πρωτόγαλα υπάρχει, δεν καταλαβαίνει το θηλασμό, και πρέπει ευγενικά να αγνοηθεί.

Ένα μωρό πρέπει να είναι στο στήθος 20 (10, 15, 7,5) λεπτά σε κάθε πλευρά.

Μύθος! Εντούτοις πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ του “είναι στο στήθος” και του “θηλάζει για να φάει”. Αν ένα μωρό πίνει δραστήρια για 15-20 λεπτά στο ένα στήθος, ίσως να μην θέλει να συνεχίσει στην άλλη πλευρά καθόλου. Αν πίνει μόνο για ένα λεπτό και, και μετά πιπιλίζει και κοιμάται, και κάνει το ίδιο και στην άλλη, δεν υπάρχει κάποια διάρκεια χρόνου που να είναι αρκετή. Τα μωρά μπορούν να θηλάζουν καλύτερα και για μεγαλύτερη διάρκεια αν είναι σωστά τοποθετημένα στο στήθος, αλλά έτσι κι αλλιώς κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό. Συχνά απαιτείται κάποιος χρόνος τόσο για να μάθει το μωρό να τρέφεται ικανοποιητικά, όσο και για να μάθει η μητέρα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Δεν είναι τυχαίο το ότι σε όλες τις παραδόσεις υπάρχει ένα διάστημα περίπου 6 εβδομάδων κατά το οποίο η μητέρα αφοσιώνεται στο μωρό απερίσπαστη! Είναι φανερό ότι ο κανόνας “το μωρό παίρνει το 90% του γάλακτος από το στήθος τα 10 πρώτα λεπτά” είναι εξίσου ανέλπιστα λάθος.

Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε πόσο γάλα παίρνει το μωρό.

Μύθος! Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μετρήσουμε πόσο γάλα παίρνει το μωρό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι το μωρό παίρνει αρκετό. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βλέπουμε ότι το μωρό πίνει πράγματι από το στήθος για αρκετά λεπτά σε κάθε γεύμα (τυπικές θηλαστικές κινήσεις όπου ακούμε το μωρό να καταπίνει). Άλλοι τρόποι επίσης δείχνουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, ο πιο εύκολος είναι να μετράμε τις βρεγμένες πάνες του μωρού, αν αυτές είναι 6-8 για τις πρώτες 6 εβδομάδες και 5-6 στη συνέχεια, τότε είμαστε σίγουροι ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Η άντληση είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίζουμε πόσο γάλα έχει η μητέρα.

Μύθος! Πόσο γάλα μπορεί να αντληθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του στρες της μητέρας. Το μωρό που θηλάζει καλά μπορεί να παίρνει πολύ περισσότερο γάλα από αυτό που μπορεί να αντλήσει η μητέρα. Η άντληση μπορεί να σας δείξει μόνο πόσο γάλα μπορείτε αν αντλήσετε.

Όταν το στήθος δεν φαίνεται γεμάτο, έχει μόνο λίγο γάλα.

Μύθος! Το στήθος δεν χρειάζεται να φαίνεται γεμάτο για να παράγει πολύ γάλα. Είναι φυσιολογικό να μη φαίνεται γεμάτο το στήθος μιας μητέρας που έχει εδραιώσει τη γαλουχία και το στήθος της έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά και σχετικά νωρίς μετά τον τοκετό. Το στήθος ποτέ δεν είναι “άδειο” και παράγει γάλα όσο το μωρό θηλάζει.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το στήθος δεν λειτουργεί σαν την ουροδόχο κύστη που γεμίζει και αδειάζει. Το στήθος αν και έχει έναν μικρό αποθηκευτικό ρόλο, δεν αποθηκεύει, κυρίως παράγει. Λειτουργεί όπως οι ιδρωτοποιοί αδένες, όταν υπάρχει το ερέθισμα (οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού) παράγεται γάλα.

Οι μητέρες με μικρό στήθος παράγουν λιγότερο γάλα από τις μητέρες με μεγάλο στήθος.

Μύθος! Το μεγάλο στήθος περιέχει κυρίως λίπος, Το μέγεθος του αδένα επίσης δεν επηρεάζει την παραγωγικότητα του στήθους, η οποία είναι ανάλογη με το ερέθισμα που δέχεται, δηλαδή με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού!

Η μητέρα πρέπει να πλένει τις θηλές κάθε φορά πριν το θηλασμό.

Μύθος! Η διατροφή με τυποποιημένο γάλα απαιτεί μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα γιατί όχι μόνο δεν προστατεύει το μωρό από τις ασθένειες, αλλά επίσης ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μπορεί εύκολα να μολυνθεί. Η καθαριότητα των θηλών πριν από κάθε γεύμα, κάνει το θηλασμό πολύπλοκο χωρίς λόγο και κυρίως απομακρύνει τη φυσική προστασία του δέρματος της θηλής με αποτέλεσμα αυτό να ερεθίζεται και να πληγώνεται πολύ πιο εύκολα.

Η μητέρα που έχει αιμορραγία στις θηλές δεν πρέπει να θηλάζει.

Μύθος! Αν και το αίμα μπορεί να φαίνεται στις αναγωγές που κάνει το μωρό ή στα κακά του, αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσει το μωρό να θηλάζει. Οι θηλές που πονάνε και αιμορραγούν δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτές που πονάνε και δεν αιμορραγούν. Το πρόβλημα είναι ο πόνος της μητέρας και όχι η αιμορραγία. Ο πόνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την διόρθωση της στάσης του μωρού. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος διακοπής του θηλασμού. Η μητέρα είναι καλό να ζητήσει βοήθεια για να λύσει γρήγορα το πρόβλημά της.

Αν η μητέρα είναι άρρωστη πρέπει να σταματήσει να θηλάζει.

Μύθος! Με πραγματικά ελάχιστες εξαιρέσεις, η συνέχιση του θηλασμού θα προστατέψει το μωρό. Όταν η μητέρα έχει πυρετό (ή βήχα, ή κάνει εμετό, ή διάρροια, ή εξανθήματα κλπ. ) έχει μεταφέρει ήδη την ασθένεια στο μωρό, μια και έχει προσβληθεί η ίδια αρκετές ημέρες πριν εμφανίσει τα συμπτώματα και καταλάβει ότι είναι άρρωστη. Η καλύτερη προστασία του μωρού έναντι της ασθένειας είναι να συνεχίσει να θηλάζει. Αν το μωρό αρρωστήσει, θα είναι λιγότερο άρρωστο αν η μητέρα συνεχίζει να θηλάζει. Ή, μπορεί το μωρό να μετέδωσε την ασθένεια στη μητέρα, αν και μπορεί να μην εμφάνισε συμπτώματα της νόσου γιατί θήλαζε. Επίσης οι φλεγμονές του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του αποστήματος, αν και επώδυνο, δεν είναι λόγος να σταματήσει ο θηλασμός. Μάλιστα η φλεγμονή θα υποχωρήσει πιο γρήγορα αν η μητέρα συνεχίσει να θηλάζει από την προσβεβλημένη πλευρά.

Αν η μητέρα παίρνει φάρμακα δεν πρέπει να θηλάζει.

Μύθος! Υπάρχουν πάρα πολύ λίγα φάρμακα τα οποία η μητέρα δεν μπορεί να πάρει με ασφάλεια ενώ θηλάζει. Μια πολύ μικρή ποσότητα από τα περισσότερα φάρμακα εμφανίζεται στο γάλα, αλλά συνήθως σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρουμε. Αν ένα φάρμακο πρέπει να αποφευχθεί, συνήθως υπάρχει ένα άλλο εξίσου αποτελεσματικό, εναλλακτικό φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές. Η απώλεια των πλεονεκτημάτων του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εκτιμούμε τη συνέχιση του θηλασμού.

Αν το μωρό έχει διάρροια ή κάνει εμετό, πρέπει να σταματήσει να θηλάζει.

Μύθος! Το καλύτερο φάρμακο για τη γαστρεντερίτιδα του μωρού είναι ο θηλασμός. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το μωρό να χρειάζεται άλλα υγρά εκτός του ανθρώπινου γάλακτος. Σταματήστε άλλες τροφές για λίγο, αλλά συνεχίστε να θηλάζετε. Το ανθρώπινο γάλα είναι το μόνο υγρό που χρειάζεται το μωρό όταν έχει διάρροια και / ή εμετό, εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Η ανάγκη λήψης υγρών από το στόμα είναι κυρίως μια ανάγκη από τη βιομηχανία τυποποιημένου γάλακτος (η οποία επίσης παρασκευάζει τέτοια διαλύματα) για να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Το μωρό νιώθει άνεση και ασφάλεια με το θηλασμό, και η μητέρα επίσης. Αν η δυσανεξία στη λακτόζη είναι το πρόβλημα, το μωρό μπορεί να πάρει σταγόνες λακτόζης, διαθέσιμες χωρίς συνταγή, ακριβώς πριν ή μετά το γεύμα, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνια απαραίτητο στα μωρά που θηλάζουν. Συμβουλευτείτε ένα ειδικό. Σε κάθε περίπτωση, δυσανεξία στη λακτόζη που οφείλεται στη γαστρεντερίτιδα θα ξεπεραστεί. Το τυποποιημένο γάλα ελεύθερο λακτόζης είναι χειρότερο από το θηλασμό.

Μητέρες με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές δεν μπορούν να θηλάσουν.

Μύθος! Τα μωρά δεν θηλάζουν τη θηλή, αλλά την άλω. Αν και είναι πιο εύκολο για ένα μωρό να βρει το στήθος με μια προέχουσα θηλή, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μια κατάλληλη αρχή συνήθως προλαβαίνει τα προβλήματα και μητέρες με οποιοδήποτε σχήμα θηλής μπορούν να θηλάσουν τέλεια. Στο παρελθόν, ψευδοθηλές σιλικόνης ή καουτσούκ προτείνονταν συχνά για να βοηθήσουν το μωρό να πιάσει σωστά το στήθος. Αυτό το τέχνασμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ειδικά τις πρώτες ημέρες! Αν και φαίνεται να είναι μία λύση, η χρήση του έχει συχνά ως συνέπεια το ανεπαρκές τάισμα του μωρού με αποτέλεσμα σοβαρή απώλεια βάρους, και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνέχιση του θηλασμού. Αν το μωρό δεν πιάνει σωστά το στήθος στην αρχή, με την κατάλληλη βοήθεια θα τα καταφέρει. Επίσης το στήθος αλλάζει τις πρώτες εβδομάδες, και όσο η μητέρα εδραιώνει μια ικανοποιητική γαλουχία, το μωρό συνήθως θα πιάσει καλά αργά ή γρήγορα.

Τα μωρά με σχιστείες χείλους ή υπερώας δεν μπορούν να θηλάσουν.

Μύθος! Μερικά θηλάζουν πολύ καλά. Ειδικά τα μωρά με σχιστείες χείλους συνήθως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αλλά μερικά μωρά με σχιστεία υπερώας αδυνατούν να πιάσουν σωστά το στήθος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι αν δεν γίνει προσπάθεια για θηλασμό, φυσικά δεν θα συμβεί. Αν το μωρό μπορεί να πιει γάλα από μπιμπερό, τότε μπορεί και να θηλάσει από το στήθος. Αν το μωρό δεν μπορεί να πιάσει καλά το στήθος, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μαλακό κυπελάκι αντί για μπιμπερό.
Τα μωρά με σχιστείες υπερώας υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες και γενικά ασθένειες του άνω αναπνευστικού. Το ανθρώπινο γάλα τα προστατεύει και για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά.

Αν το βρέφος δεν θηλάσει για λίγες μέρες, η μητέρα δεν πρέπει να ξεκινήσει πάλι το θηλασμό γιατί το γάλα έχει χαλάσει.

Μύθος! Το γάλα είναι καλό όπως είναι πάντα. Το γάλα στο στήθος δεν είναι γάλα στο μπουκάλι ή στο κουτί με ημερομηνία λήξεως.

Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να προσέχει τι τρώει.

Μύθος! Μια μητέρα που θηλάζει είναι καλό να προσπαθεί να κάνει μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά δεν απαιτείται ούτε να τρώει ορισμένες ειδικές τροφές, ούτε να αποφεύγει κάποιες άλλες. Μια μητέρα που θηλάζει δεν είναι απαραίτητο να πίνει γάλα για να παράγει γάλα. Μια μητέρα που θηλάζει δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγει τις πικάντικες τροφές, το σκόρδο, το λάχανο ή το αλκοόλ. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί κάποια τροφή να επιδράσει στο μωρό, αυτό είναι ασυνήθιστο. Πιο συχνά, “οι κολικοί”, “τα αέρια” και το κλάμα μπορούν να βελτιωθούν με την αλλαγή της τεχνικής του θηλασμού, παρά με την αλλαγή της δίαιτας της μητέρας.
Συγκεκριμένα όταν μια μητέρα έχει άφθονο γάλα και αλλάζει την πλευρά που δίνει στο παιδί χωρίς αυτό να έχει αδειάσει το μαστό, τότε, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό έχει πιει κυρίως το πρώτο γάλα που έχει μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτό το αναγκάζει να πίνει πιο πολύ, να έχει περισσότερα αέρια, πιο έντονους κολικούς και γενικά ίσως να μην παίρνει ικανοποιητικό βάρος. Αν αυτή η μητέρα δίνει μόνο τον ένα μαστό σε κάθε γεύμα, το μωρό της θα έχει λιγότερα προβλήματα.

Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει περισσότερο για να έχει αρκετό γάλα.

Μύθος! Οι μητέρες ακόμη και όταν τρέφονται με πολύ λίγες θερμίδες, συνήθως παράγουν αρκετό γάλα, τουλάχιστον μέχρι η πρόσληψη θερμίδων από τη μητέρα να γίνει κρίσιμα πολύ χαμηλή για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Γενικά το μωρό παίρνει όσα χρειάζεται. Μερικές μητέρες ανησυχούν για το ότι αν φάνε λίγο για μερικές ημέρες, αυτό θα επιδράσει στο μωρό. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερόμαστε σε αυτό. Αυτή η διακύμανση δεν επιδρά ούτε στην ποσότητα ούτε στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος. Είναι συνηθισμένο να λένε ότι οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να μπορούν να θηλάσουν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μερικές μητέρες τρώνε περισσότερο όταν θηλάζουν, αλλά άλλες όχι, και μερικές τρώνε λιγότερο, χωρίς αυτό να είναι επιβλαβές για τη μητέρα ή το μωρό ή για την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος. Η μητέρα καλό είναι να τρώει ισορροπημένα ανάλογα με την όρεξή της. Κανόνες για τη διατροφή κάνουν το θηλασμό αδικαιολόγητα πολύπλοκο.

Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να πίνει μεγάλη ποσότητα υγρών.

Μύθος! Η μητέρα πρέπει να πίνει ανάλογα με τη δίψα της. Μερικές μητέρες νιώθουν διψασμένες συνέχεια, αλλά μερικές άλλες δεν πίνουν περισσότερο απ΄ ότι συνήθως. Το σώμα της μητέρα ξέρει αν χρειάζεται επιπλέον υγρά, και της λέει πότε χρειάζεται να πιει με τη δίψα. Μην πιστεύετε ότι πρέπει να πίνετε έναν ορισμένο αριθμό ποτηριών νερού την ημέρα. Κανόνες για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνει μια μητέρα κάνουν το θηλασμό αδικαιολόγητα πολύπλοκο.

Η μητέρα που καπνίζει είναι καλύτερα να μη θηλάζει.

Μύθος! Η μητέρα που δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα πρέπει να θηλάζει. Έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου, όπως για παράδειγμα στους πνεύμονες του μωρού. Ο θηλασμός προσφέρει σπουδαία πλεονεκτήματα στην υγεία του μωρού και της μητέρας. Θα ήταν καλύτερα αν η μητέρα δεν κάπνιζε, αλλά αν δεν μπορεί να σταματήσει ή να το περιορίσει, τότε είναι καλύτερο να καπνίζει και να θηλάζει παρά να καπνίζει και να δίνει τυποποιημένο γάλα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού, ανεξάρτητα από το αν η μητέρα θηλάζει ή όχι. Η απαγόρευση αυτή ισχύει αυστηρά για τουλάχιστον τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στο μπαλκόνι.
Υπολείμματα καπνού μένουν στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας και το μωρό εκτίθεται σε αυτά. Αν το μωρό τρέφεται με τυποποιημένο γάλα, δεν έχει καμία προστασία έναντι αυτής της έκθεσης, αν όμως θηλάζει προστατεύεται και απαλύνονται οι αρνητικές επιδράσεις του καπνού.

Η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ.

Μύθος! Η κατανάλωση λογικής ποσότητας αλκοόλ δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και με τα περισσότερα φάρμακα, πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ περνούν στο γάλα. Η μητέρα μπορεί να καταναλώνει κάποια ποσότητα αλκοόλ και να συνεχίζει να θηλάζει όπως κάνει συνήθως. Η απαγόρευση του αλκοόλ είναι ένας ακόμη τρόπος να θέσουμε χωρίς λόγο περιορισμούς στη ζωή της θηλάζουσας μητέρας.

Είναι ευκολότερο το τάισμα με το μπιμπερό από το θηλασμό.

Μύθος! Ή, δεν θα έπρεπε να είναι αλήθεια. Εντούτοις, ο θηλασμός γίνεται δύσκολος γιατί οι μητέρες συχνά δεν έχουν την βοήθεια που θα έπρεπε να έχουν για να ξεκινήσουν σωστά. Μια κακή αρχή μπορεί πράγματι να κάνει το θηλασμό δύσκολο. Αλλά μια κακή αρχή μπορεί επίσης να ξεπεραστεί. Ο θηλασμός ίσως να είναι μερικές φορές πιο δύσκολος στην αρχή, αν η μητέρα δεν έχει κατάλληλη βοήθεια, γίνεται όμως ευκολότερος στη συνέχεια.

Ο θηλασμός διδύμων είναι πολύ δύσκολος.

Μύθος! Ο θηλασμός των διδύμων είναι πιο εύκολος από το τάισμά τους με το μπιμπερό, αν ο θηλασμός πηγαίνει καλά. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στην αρχή ώστε να πετύχει ο θηλασμός όταν η μητέρα έχει δίδυμα. Πολλές μητέρες έχουν θηλάσει αποκλειστικά τρίδυμα. Αυτό προφανώς είναι χρονοβόρο και κουραστικό, όμως τα τρίδυμα και τα δίδυμα χρειάζονται πολύ κόπο και χρόνο ανεξάρτητα από τον τρόπο που ταΐζονται.

Ο θηλασμός δεσμεύει τη μητέρα.

Μύθος! Αλλά εξαρτάται από την πλευρά που θα το δει κανείς. Ένα μωρό μπορεί να θηλάσει οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, και έτσι ο θηλασμός είναι απελευθέρωση για τη μητέρα. Δεν χρειάζεται να κουβαλάς μπουκάλια ή τυποποιημένο γάλα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για το πώς θα ζεστάνεις το γάλα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την αποστείρωση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πού είναι το μωρό γιατί είναι μαζί σου.

Το ανθρώπινο γάλα δεν περιέχει αρκετό σίδηρο για τις ανάγκες του μωρού.

Μύθος! Το ανθρώπινο γάλα περιέχει ακριβώς το σίδηρο που χρειάζεται το μωρό. Αν το μωρό είναι τελειόμηνο παίρνει σίδηρο από το γάλα το οποίο είναι αρκετό τουλάχιστο για τους πρώτους 6 μήνες. Το τυποποιημένο γάλα περιέχει πάρα πολύ σίδηρο, αλλά αυτή η ποσότητα είναι απαραίτητη για να βεβαιωθούμε ότι το μωρό θα απορροφήσει αρκετό για να προληφθεί η ανεπάρκεια σιδήρου. Ο σίδηρος στο τυποποιημένο γάλα απορροφάται δύσκολα, και η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται. Γενικά, δεν είναι απαραίτητο να προστεθούν άλλες τροφές στο ανθρώπινο γάλα πριν περίπου τους 6 μήνες.

Τα σύγχρονα τυποποιημένα γάλατα είναι σχεδόν όμοια με το ανθρώπινο γάλα.

Μύθος! Η ίδια αξίωση υπήρχε και το 1900 και νωρίτερα. Τα σύγχρονα τυποποιημένα γάλατα είναι μόνο επιφανειακά όμοια με το ανθρώπινο γάλα. Κάθε διόρθωση μιας ανεπάρκειας του τυποποιημένου γάλακτος διαφημίζεται ως πλεονέκτημα. Βασικά τα τυποποιημένα γάλατα είναι μη ακριβή αντίγραφα βασισμένα στην απηρχαιωμένη και μη πλήρη γνώση του τι είναι το ανθρώπινο γάλα. Τα τυποποιημένα γάλατα δεν περιέχουν αντισώματα, ούτε ζωντανά κύτταρα, ούτε ένζυμα, ούτε ορμόνες. Περιέχουν πολύ περισσότερο αλουμίνιο, μαγνήσιο, κάδμιο και σίδηρο από ότι το ανθρώπινο γάλα. Περιέχουν σημαντικά περισσότερη πρωτεΐνη από ότι το ανθρώπινο γάλα. Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά έχουν θεμελιώδεις διαφορές από αυτά του ανθρώπινου γάλακτος. Τα γεύματα τυποποιημένου γάλακτος δεν έχουν καμία διαφορά από την αρχή μέχρι το τέλος του γεύματος, από την πρώτη στην 7η ή τη 30ήμέρα, ή από μητέρα σε μητέρα, ή από μωρό σε μωρό. Το γάλα σας είναι φτιαγμένο για τις ανάγκες του δικού σας μωρού. Τα τυποποιημένα γάλατα είναι φτιαγμένα για να ταιριάζουν σε όλα τα μωρά, οπότε συχνά αποτυχαίνουν να ικανοποιήσουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε μωρού. Τα τυποποιημένα γάλατα πετυχαίνουν μόνο στο να κάνουν τα μωρά να αναπτύσσονται, συνήθως, καλά, αλλά ο θηλασμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να αναπτύσσεται γρήγορα ένα μωρό.

Τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται άλλου τύπου γάλα μετά τους 6 μήνες.

Μύθος! Τα τυποποιημένα γάλατα δίνουν στο μωρό πολύ λιγότερα από αυτά που δίνει το ανθρώπινο γάλα. Τα μωρά που έχουν συμπληρώσει τον 6 μήνα της ζωής τους θα πρέπει να ξεκινούν με στερεές τροφές κυρίως για να μάθουν πώς να τρώνε κι έτσι αρχίζουν να παίρνουν σίδηρο και από άλλες τροφές. Μεταξύ 7ου και 9ου μήνα ο σίδηρος που προσλαμβάνουν τα μωρά μόνο από το ανθρώπινο γάλα δεν είναι αρκετός. Το μωρό που θηλάζει δεν χρειάζεται κανένα άλλο γάλα. Πολλά μωρά μεγαλύτερα των 6 μηνών που δεν ήπιαν ποτέ τυποποιημένο γάλα δε το δέχονται εξαιτίας της γεύσης.

Μια μητέρα που μένει έγκυος πρέπει να διακόψει το θηλασμό.

Μύθος! Αν η μαμά και το παιδί επιθυμούν να συνεχίσουν το θηλασμό, μπορούν να το κάνουν. Υπάρχουν μητέρες που συνεχίζουν να θηλάζουν το μεγαλύτερο παιδί τους ακόμη και μετά τη γέννηση του νέου μωρού. Μερικές μητέρες αποφασίζουν να σταματήσουν το θηλασμό επειδή το στήθος τους γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πονά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά δεν υπάρχει ούτε βιασύνη ούτε ιατρικός λόγος για να συμβεί αυτό. Αντίθετα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχιστεί ο θηλασμός. Η παραγωγή του γάλακτος μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αν το μωρό παίρνει και άλλες τροφές η μείωση δεν είναι πρόβλημα.

Η μητέρα που θηλάζει δεν μπορεί να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια.

Μύθος! Το ζήτημα είναι να μην εκτίθεται το μωρό στις θηλυκές ορμόνες στις οποίες το μωρό εκτίθεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μωρό παίρνει μια ελάχιστη ποσότητα από αυτή του χαπιού. Εντούτοις κάποιες μητέρες που παίρνουν αντισυλληπτικά, ακόμη και αν πρόκειται για τα mini pill, διαπιστώνουν ότι μειώνεται η παραγωγή του γάλακτος. Τα οιστρογόνα των χαπιών μπορεί να περιορίσουν τη γαλουχία. Επειδή τόσο πολλές μητέρες παράγουν πολύ περισσότερο γάλα από αυτό που χρειάζεται το μωρό τους, συνήθως η μείωση λόγω των αντισυλληπτικών δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, μερικές φορές όμως τα μωρά γίνονται ανήσυχα και δεν ικανοποιούνται από το θηλασμό. Τα μωρά αντιδρούν στην αλλαγή της ροής του γάλακτος και όχι σε αυτό που υπάρχει στο στήθος, έτσι ακόμη και μια επαρκής παραγωγή γάλακτος μπορεί να μην ικανοποιεί ένα μωρό που συνήθισε σε μια πιο γρήγορη ροή. Η διακοπή της λήψης των αντισυλληπτικών συνήθως επαναφέρει τη ροή στην προηγούμενη κατάσταση. Αν είναι δυνατό, οι μητέρες που θηλάζουν θα ήταν καλό να απέφευγαν τη λήψη του χαπιού, τουλάχιστον μέχρι να εισαχθούν οι στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού (συνήθως στον 6 μήνα). Ακόμη και όταν το μωρό είναι μεγαλύτερο, η παραγωγή του γάλακτος μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Αν τα αντισυλληπτικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται αυτά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη (χωρίς οιστρογόνα).

Η μητέρα που έχει κάνει προσθετική στήθους δεν μπορεί να θηλάσει.

Μύθος! Οι περισσότερες τα πηγαίνουν πολύ καλά. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ενθέματα σιλικόνης είναι επιβλαβή για το μωρό. Περιστασιακά αυτή η εγχείριση γίνεται με τομή γύρω από την άλω. Αυτές οι μητέρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την παραγωγή του γάλακτος, όπως κάθε μητέρα που έχει κάνει εγχείριση στην άλω.

Η μητέρα που έχει κάνει εγχείριση μείωσης στήθους δεν μπορεί να θηλάσει.

Μύθος! Η εγχείριση μείωση στήθους μπορεί να μειώσει την ικανότητα της μητέρας να παράγει γάλα, αλλά μια και πολλές μητέρες παράγουν περισσότερο από το αναγκαίο γάλα, αρκετές από αυτές καταφέρνουν να θηλάσουν αποκλειστικά. Σε αυτή την περίπτωση η εδραίωση της γαλουχίας θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από έναν ειδικό. Αν παρ’ όλα αυτά φανεί ότι η μητέρα δεν παράγει αρκετό γάλα, μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει δίνοντας και συμπλήρωμα κατά προτίμηση με το βοήθημα γαλουχίας.

Μετά τη γυμναστική η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει το μωρό.

Μύθος! Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να κάνει μια μητέρα να μην μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά τη γυμναστική. Μερικές φορές μπορεί η γεύση του γάλακτος να αλλάξει μετά από έντονη άσκηση, αυτό όμως αφορά μόνο στις λίγες πρώτες γουλιές του γάλακτος. Αν λοιπόν μια μητέρα διαπιστώσει ότι το μωρό της είναι ανήσυχο, μπορεί απλά να βγάλει με το χέρι μια ελάχιστη ποσότητα και στη συνέχεια να θηλάσει. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Μια μητέρα που θηλάζει δεν μπορεί να κάνει περμανάντ ή να βάψει τα μαλλιά της.

Μύθος! Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον θηλασμό για τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.

Ο δημόσιος θηλασμός δεν είναι αξιοπρεπής.

Δεν είναι αλήθεια! Η παρενόχληση και η ταπείνωση των μητέρων που θηλάζουν τα μωρά τους είναι αναξιοπρεπής. Οι μητέρες που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα μωρά τους δεν θα πρέπει να αναγκάζονται από την έλλειψη κατανόησης των άλλων να μένουν στο σπίτι ή να κρύβονται όταν θηλάζουν. Αυτοί που θίγονται θα πρέπει απλώς να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους. Επίσης τα παιδιά που βλέπουν μια μητέρα να θηλάζει μπορούν να μάθουν κάτι σημαντικό, όμορφο και ενδιαφέρον. Μπορούν επίσης να μάθουν ότι το στήθος δεν είναι μόνο για να διαφημίζονται διάφορα προϊόντα. Οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κουβαλούν μαζί τους τα μωρά αντί να τα αφήνουν στο σπίτι για να τα ταΐσει κάποιος άλλος με το μπουκάλι.

Ο θηλασμός ενός παιδιού μέχρι τα 3 ή 4 χρόνια δεν είναι φυσιολογικός και είναι κακός για το παιδί, προκαλώντας μια σχέση υπερβολικής εξάρτησης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Μύθος! Ο θηλασμός για 2-4 χρόνια ήταν κανόνας στους περισσότερους πολιτισμούς από την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη. Μόνο τα τελευταία 100 χρόνια περίπου το θηλασμός θεωρήθηκε σαν κάτι που πρέπει να περιοριστεί. Τα παιδιά που θηλάζουν περισσότερο από 2 χρόνια δεν είναι υπερεξαρτημένα. Αντίθετα, τείνουν να είναι πολύ ασφαλή και για αυτό πιο ανεξάρτητα. Θα κάνουν μόνα τους το βήμα για τον αποθηλασμό (ίσως με μικρή ενθάρρυνση από τη μητέρα), και για αυτό θα αισθάνονται σιγουριά για την επιτυχία τους.

Ο θηλασμός ενοχοποιείται για τα πάντα.

Αλήθεια! Η οικογένεια, οι επαγγελματίες υγείας, οι γείτονες, οι φίλοι και οι ταξιτζήδες θα ενοχοποιήσουν το θηλασμό, αν η μητέρα είναι κουρασμένη, αν έχει κατάθλιψη, αν είναι άρρωστη, αν πονούν τα γόνατά της, αν έχει αϋπνίες, αν έχει υπνηλία, αν έχει ζαλάδες, αν είναι αναιμική, αν υποτροπιάσει η αρθρίτιδά της (ή οι ημικρανίες της, ή οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια), αν παραπονιέται ότι της πέφτουν τα μαλλιά, αν έχει αλλάξει κάτι στην εμφάνισή της, ακόμη και αν έχει βόμβο στα αυτιά ή φαγούρα στο δέρμα. Ο θηλασμός θα ενοχοποιηθεί τόσο για τα προβλήματα του έγγαμου βίου όσο και γι αυτά που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών. Ο θηλασμός μπορεί να ενοχοποιηθεί για τα ποσοστά των δανείων και για την πτώση της οικονομίας. Και οποτεδήποτε υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδανική εικόνα της ζωής, η μητέρα θα δεχθεί τη συμβουλή από τον καθένα ότι θα γίνουν όλα καλύτερα αν σταματήσει να θηλάζει.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Βασισμένα σε άρθρα του Dr. Jack Newman, MD , IBCLC
Συγγραφή άρθρου: Αγλαΐα Παπαδήμα (IBCLC)

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο