Αρχική / Ιστορίες αγάπης / Γάλα Ήρας – Γαλαξίας
mythology image

Γάλα Ήρας – Γαλαξίας

Ο Γαλαξίας μας γνωστός στα αγγλικά και ως «Milky Way», που είναι μετάφραση του λατινικού Via Lactea «Γαλακτική Οδός» αποτελείται από διακόσια έως και τετρακόσια εκατομμύρια αστέρες, οι οποίοι φαίνεται να σχηματίζουν μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια.


Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από το γάλα της Ήρας που εκτινάχτηκε στον ουρανό, όταν θήλασε τον Ηρακλή, όχι βέβαια με τη θέλησή της.

Ο Ηρακλής ήταν ο καρπός του έρωτα του Δία και της Αλκμήνης. Όταν το παιδί γεννήθηκε, ο Ερμής το έβαλε κρυφά στο στήθος της κοιμισμένης Ήρας, για να θηλάσει, ώστε να αποκτήσει αθανασία. Με το που ξύπνησε η Ήρα, απώθησε το παιδί, το γάλα της τινάχτηκε ψηλά και διέγραψε μια τροχιά στον ουρανό. Έτσι σχηματίστηκε ο Γαλαξίας.

Υπάρχει και δεύτερη εκδοχή της ιστορίας. Η Αλκμήνη, φοβούμενη την Ήρα, άφησε το παιδί έκθετο στα περίχωρα του Άργους, σε ένα μέρος που αργότερα ονομάστηκε Πεδιάδα του Ηρακλή. Από εκεί πέρασαν κάποια στιγμή η Αθηνά και η Ήρα. Η Αθηνά εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη και την ομορφιά του νεογέννητου και ζήτησε από τη μητέρα Ήρα να θηλάσει το παιδί. Η Ήρα δέχτηκε αλλά στην ορμή του το παιδί δάγκωσε το στήθος της παραμάνας θεάς και την πλήγωσε. Η Ήρα τραβήχτηκε, πέταξε κάτω το μωρό και το γάλα της εκτινάχθηκε στους ουρανούς σχηματίζοντας τον Γαλαξία –ἐκχυθέντος τοῦ περισσεύματος ἀποτελεσθῆναι τὸν Γαλαξίαν κύκλον (Ερατοσθένης, Καταστερισμοί, 3.44). Στο μεταξύ, η Αθηνά μάζεψε το παιδί και το παρέδωσε στην πραγματική του μητέρα, λέγοντάς της να το μεγαλώσει χωρίς να φοβάται πια.

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο