Αρχική / Θηλασμός / Το πρωτόγαλα
liguid gold

Το πρωτόγαλα

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες μέρες του θηλασμού, τo στήθος της μητέρας παράγει το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα ή πύαρ είναι ένα “ζωντανό” υγρό που στη σύνθεσή του μοιάζει πολύ με το αίμα.


Είναι παχύ, κολλώδες, συμπυκνωμένο γάλα και είναι συνήθως κίτρινο, καθαρό ή λευκό, αν και θα μπορούσε να είναι και άλλα χρώματα. Αποτελείται από ανοσοποιητικούς παράγοντες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Το πρωτόγαλα μπορεί να διατίθεται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Θεωρείται superfood ή “υγρό χρυσό” και περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής.

  • Το πρωτόγαλα είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε λιπαρά και υδατάνθρακες σε σύγκριση με το μεταβατικό και ώριμο γάλα, γι ‘αυτό είναι πιο εύκολο να χωνευτεί.
  • Το πρωτόγαλα είναι γεμάτο αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια και άλλες ανοσολογικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη φυσική ανοσοποιήση του βρέφους.
  • Τα υψηλά επίπεδα εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (SIgA) που βρέθηκαν στο πρωτόγαλα προστατεύουν το γαστρεντερικό σωλήνα του μωρού και βοηθούν στην εξόντωση των ιών και των βακτηριδίων.
  • Το πρωτόγαλα είναι ένα φυσικό καθαρτικό. Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και να γίνει η αποβολή του μηκωνίου. Το μηκώνιο είναι τα πρώτα κόπρανα του νεογέννητου και αποτελείται από χολή και εντερικά κύτταρα.  Δεδομένου ότι περιέχει χολερυθρίνη, το καθαρτικό αποτέλεσμα του πρωτογάλακτος βοηθά στην πρόληψη του νεογέννητου ίκτερου.

Το στομάχι ενός μωρού είναι πολύ μικρό κατά τη γέννηση. Η μέση πρόσληψη πρωτόγαλακτος από υγιή μωρά αυξάνεται από 2-10 ml ανά σίτιση τις πρώτες 24 ώρες σε 30-60 ml ανά σίτιση μέχρι το τέλος της 3ης ημέρας.  Παρόλο που η ποσότητα του πρωτογάλακτος που παράγεται είναι μικρή, θα πρέπει να θηλάζουμε το μωρό όσο πιο συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Αυτό το λίγο πρωτόγαλα είναι το μόνο που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες. Δεν χρειάζεται – και δεν πρέπει – να περιμένουμε μέχρι να έρθει το γάλα μας για να αρχίσουμε να θηλάζουμε το μωρό.

Το πρωτόγαλα είναι η πιο σημαντική πρώτη τροφή για το νεογέννητο και θέτει τα θεμέλια για την υγεία του παιδιού. Θηλάζοντας πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του σταδίου του πρωτογάλακτος, προετοιμάζεται το σώμα της μητέρας για να έχει έπειτα μία καλή παραγωγή γάλακτος.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
https://www.llli.org/breastfeeding-info/colostrum-general/
Neville, M. and Neifert, M. Lactation, Physiology, Nutrition, and Breast-Feeding. New York, NY: Plenum Press, 1983
ABM [Academy of Breastfeeding Medicine] Clinical Protocol #3: Hospital guidelines for the use of supplementary feedings in the healthy term breastfed neonate, revised 2009. Breastfeed Med. 2009;4(3):175-82
When will my milk come in? • KellyMom.com. (2016, March 15). Retrieved June 19, 2017

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο