Αρχική / Διατροφή μωρού / Πρώτες στερεές τροφές πλούσιες σε σίδηρο
solids

Πρώτες στερεές τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μετάφραση από τις αναθεωρημένες συστάσεις του Health Canada, http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/infant-nourisson/recom/index-eng.php#a7Rationale , για την εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του βρέφους.


“Η διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδου σιδήρου είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την γνωσιακή, νευρολογική, κινητική και συμπεριφορική εξέλιξη του βρέφους. Ο σίδηρος είναι κρίσιμο θρεπτικό συστατική για την ανάπτυξη και εξέλιξη του εγκεφάλου. Τα περισσότερα υγιή τελειόμηνα βρέφη, γεννιούνται με ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου, που καλύπτουν τις ανάγκες τους μέχρι να γίνουν περίπου έξι μηνών.
Περίπου στους 6 μήνες, τα αποθέματα σιδήρου εξαντλούνται και δεν ικανοποιούν πια όλες τις ανάγκες του βρέφους. Σε αυτό το στάδιο, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κρέας και εναλλακτικά κρέατος (πχ αυγά, τόφου και όσπρια) και βρεφικά δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων του ραγδαία αναπτυσσόμενου βρέφους.
Μολονότι το κρέας και το ψάρι είναι παραδοσιακά πρώτες τροφές για μερικές αυτόχθονες πληθυσμιακές ομάδες, η κοινή πρακτική στη Β. Αμερική είναι να εισάγονται παιδικά δημητριακά, λαχανικά και φρούτα ως πρώτες συμπληρωματικές τροφές. Εντούτοις, η καθημερινή ή συχνή κατανάλωση τροφών με σίδηρο συνδεδεμένο με αίμη (κρέας, πουλερικά και ψάρι) μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ικανοποίηση των βρεφικών απαιτήσεων σε σίδηρο. Στα βρέφη, θα πρέπει να προσφέρονται τροφές που περιέχουν σίδηρο δύο ή περισσότερες φορές κάθε μέρα. Θα πρέπει να τους προσφέρεται κρέας, ψάρι, λαχανικά ή εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών καθημερινά (πχ. αυγά, τόφου*, όσπρια). Η ποσότητα της τροφής που προσφέρεται θα πρέπει να καθορίζεται από τις ενδείξεις (τα σημάδια) πείνας και αίσθησης κορεσμού του βρέφους. Ο θηλασμός παραμένει η κύρια διατροφική πηγή όσο εισάγονται άλλες τροφές.”

*τόφου: παρασκεύασμα από σόγια που καταναλώνουν συχνά οι Ασιάτες. (Οι κάτοικοι του Καναδά προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες και γίνεται προσπάθεια ώστε οι οδηγίες να καλύπτουν όλες τις πολιτισμικές ομάδες.)

Τροφές με αιμικό σίδηρο (σίδηρο συνδεδεμένο με αίμη)

Εντόσθια θηλαστικών και πουλερικών (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια, νεφρά, σπλήνα), κόκκινα κρέατα από μεγάλα ζώα, κόκκινα κρέατα από ζώα γάλακτος, πουλερικά, ψάρια.

Τροφές με μη αιμικό σίδηρο

Όλες οι υπόλοιπες.

Στη σελίδα 107 του βιβλίου Feeding and nutrition of infants and young children αναφέρονται οι παράγοντες που ευνοούν και που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου που δεν είναι συνδεδεμένος με αίμη, έτσι ώστε, όταν η πρόσληψη σιδήρου συνδεδεμένου με αίμη δεν είναι επαρκής, να μη δημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις.

Παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου

Πλήρη δημητριακά και καλαμπόκι (φυτικό οξύ) – – –
Τσάι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πολυφαινόλες) – – –
Γάλα, τυρί (ασβέστιο και φωσφορικά άλατα) – –
Σπανάκι (πολυφαινόλες και οξαλικό οξύ) –
Αυγά (φωσφοπρωτεΐνη, αλβουμίνη) –
Δημητριακά (εννοεί τα μη πλήρη, φυτικές ίνες) –
Το πλήθος στις παύλες δηλώνει το πόσο πολύ εμποδίζει την αφομοίωση το σιδήρου αυτό το τρόφιμο, οι 3 παύλες αντιστοιχούν στις τροφές που εμποδίζουν πολύ την απορρόφηση, οι δύο παύλες σε αυτές που εμποδίζουν μέτρια και η μία παύλα σε αυτές που εμποδίζουν λίγο.

Τροφές που ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου που δεν είναι συνδεδεμένος με αίμη

Συκώτι, κρέας, ψάρι ( «παράγοντας κρέας» η παρουσία κρέατος σε ένα γεύμα που έχει και σίδηρο μη συνδεδεμένο, αυξάνει την ποσότητα απορρόφησης του μη συνδεδεμένου) +++
Πορτοκάλι, αχλάδι, μήλο (βιταμίνη C) +++
Δαμάσκηνο, μπανάνα (βιταμίνη C) ++
Μμαρούλι, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, αγγούρι, κουνουπίδι+ (αυτά πρέπει να είναι ωμά γιατί ο παράγοντας που περιέχουν και βοηθάει είναι η βιταμίνη C, που καταστρέφεται με το βράσιμο).
Καρότο, πατάτα, παντζάρι, κολοκύθα, μπρόκολο, ντομάτα, λάχανο (κιτρικό, μαλικό και ταρταρικό οξύ) ++/+
Κεφίρ, λάχανο τουρσί (οξέα, βιταμίνη C*, προβιοτικά*)++
*Σ.Τ.Μ

Το κεφίρ και το λάχανο τουρσί είναι παραδοσιακά τρόφιμα συνηθισμένα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Στους συνδέσμους μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και συνταγές.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
Αναδημοσίευση κειμένων από το blog aglaia’s LAB
https://aglaiaslab.wordpress.com/2013/02/05/iron_hc/
http://aglaiaslab.wordpress.com/2013/01/30/iron-absorption/
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Nutrition for healthy term infants: recommendations from birth to six months
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23217450

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο