Αρχική / Θηλασμός / Πώς επηρεάζεται η ποσότητα των λιπαρών και των θερμίδων στο ανθρώπινο γάλα
breastmilk

Πώς επηρεάζεται η ποσότητα των λιπαρών και των θερμίδων στο ανθρώπινο γάλα

Η μέση περιεκτικότητα σε θερμίδες του ανθρώπινου γάλακτος είναι 22 kcal/oz. Η θερμιδική περιεκτικότητα και η ποσότητα του λίπους στο ανθρώπινο γάλα ποικίλλουν από σίτιση σε σίτιση μέσα στην ημέρα. Η ποσότητα του λίπους εξαρτάται άμεσα από το πόσο γεμάτο είναι το στήθος (άδειος μαστός = υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεμάτος μαστός = χαμηλά λιπαρά). Η μέση περιεκτικότητα λίπους στο ανθρώπινο γάλα είναι 1,2 γραμμάρια/oz.


Πώς επηρεάζεται η ποσότητα των λιπαρών και των θερμίδων στο ανθρώπινο γάλα

  • Η διατροφή της μητέρας δεν επηρεάζει τη μέση ποσότητα του λίπους ή των θερμίδων στο γάλα της. Ωστόσο, η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να αλλάξει το είδος λιπαρών στο γάλα της, αλλάζοντας το είδος των λιπαρών που τρώει. Μια αύξηση πρόσληψης ενός συγκεκριμένου λιπαρού οξέος μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα μείωση σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, μια μελέτη έχει δείξει ότι οι μαύρες μητέρες στη Νότια Αφρική που ακολουθούν μια παραδοσιακή διατροφή με βάση το καλαμπόκι έχουν λιγότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο γάλα τους από τις μητέρες των πόλεων που καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη.
  • Το πόσο άδειος είναι ο μαστός δείχνει πόση περιεκτικότητα έχει σε λίπος και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. Όσο γεμάτο είναι το στήθος, τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος. Όσο αδειάζει, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.
  • Η συμπίεση του μαστού έχει δείξει ότι αυξάνει την περιεκτικότητα των λιπαρών του γάλακτος.

Τα παραπάνω στοιχεία μας λένε ότι το λίπος του γάλακτος μπορεί να αυξηθεί πιο αποτελεσματικά μέσα από «μηχανικά μέσα» (δηλαδή πιο συχνοί θηλασμοί, μασάζ, συμπίεση του στήθους, βγάζοντας λίγο πρωτόγαλα πριν τον θηλασμό) παρά με την αλλαγή της διατροφής της μητέρας.
Επιπλέον από έρευνα προκύπτει ότι η ποσότητα γάλακτος που πίνει το μωρό (ο όγκος του γάλακτος – όχι η ποσότητα του λίπους στο γάλα), είναι το μόνο που έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη του βρέφους σε αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη. Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, η μέση περιεκτικότητα του λίπους ανθρώπινου γάλακτος είναι μεταβλητή, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στη συνολική πρόσληψη ενέργειας ή στο βάρος του μωρού.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
What affects the amount of fat or calories in mom’s milk?
Lawrence R and Lawrence R. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 5th ed. St. Louis: Mosby, 1999
Van der Westhuyzen J, Chetty N, Atkinson PM. Fatty acid composition of human milk from South African black mothers consuming a traditional maize diet. Eur J Clin Nutr 1988 Mar;42(3):213-20
Daly SEJ, DiRosso A, Owens RA, Hartmann PE. Degree of breast emptying explains changes in the fat content, but not fatty acid composition, of human milk. Exp Physiol 1993;78:741-55
Stutte PC, et al. The effects of breast massage on volume and fat content of human milk. Genesis 1988; 10:22-25
Mitoulas LR, Gurrin LC, Doherty DA, Sherriff JL, Hartmann PE. Infant intake of fatty acids from human milk over the first year of lactation. Br J Nutr. 2003 Nov;90(5):979-86
Mitoulas LR, Kent JC, Cox DB, Owens RA, Sherriff JL, Hartmann PE. Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24 h and throughout the first year of lactation. Br J Nutr. 2002 Jul;88(1):29-37

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο