Αρχική / Θηλασμός / Τα σημάδια πείνας του νεογέννητου
newborn hunger signs

Τα σημάδια πείνας του νεογέννητου

Τα μωρά πρέπει να τρέφονται όταν δείχνουν ότι πεινάνε. Το κλάμα είναι μια καθυστερημένη ένδειξη πείνας και ο θηλασμός γίνεται πολύ ευκολότερος και για τη μαμά και για το μωρό αν η μαμά καταλάβει τα πρώιμα σημάδια πείνας.


Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις πείνας είναι:

Πρώιμα σημάδια

  • Το μωρό γλείφει τα χείλη του.
  • Γυρίζει το κεφάλι του δεξιά και αριστερά.
  • Ανοιγοκλείνει το στόμα του.

Ενδιάμεσα σημάδια

  • Το μωρό τεντώνεται.
  • Στριφογυρίζει το σώμα του.
  • Πιπιλίζει το χέρι του.

Καθυστερημένα σημάδια

  • Το μωρό είναι ανήσυχο.
  • Δείχνει ταραχή.
  • Κλαίει παρατεταμένα.
  • Κοκκινίζει το πρόσωπό του.

Αν το νεογέννητο μωρό κοιμάται συνεχόμενες ώρες και δεν ξυπνάει για να θηλάσει τότε το ξυπνάμε ανά 2 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά 3 ώρες την νύχτα χωρίς να περιμένουμε να δούμε τα σημάδια πείνας. Σταματούμε να το ξυπνάμε όταν έχει τουλάχιστον 8 βρεγμένες πάνες το 24ωρο και φτάσει το βάρος της γέννησής του συν 200 γρ. παραπάνω.

Μετά την περίοδο που είναι νεογέννητο, το πιπίλισμα του χεριού δεν είναι τόσος αξιόπιστος δείκτης πείνας. Στις  6-8 εβδομάδες, το μωρό θα αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στα χέρια του και σύντομα θα αρχίσει να εξερευνά τα χέρια του και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιώντας το στόμα του. Είναι επίσης σύνηθες για τα μωρά να πιπιλίζουν τα χέρια τους όταν τα ούλα τους γίνονται ευαίσθητα κατά την προετοιμασία για την ανατολή των δοντιών. Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας μπορεί, μερικές φορές, να εμφανιστούν εβδομάδες και ακόμη και μήνες πριν βγει το πρώτο δόντι.

Σημείωση του συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το ιστολόγιο είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρικές συμβουλές ή οδηγίες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για κάθε θέμα που αφορά την υγεία και την ευημερία σας. Περισσότερες πληροφορίες στους Όρους χρήσης της σελίδας.
Πηγές:
The Womanly Art of Breastfeeding – LLLI
“Οι πρώτες 40 μέρες” Άννα Πατσούρου – Παιδίατρος – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC
https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/feeding-cues
http://www.nancymohrbacher.com/articles/2015/8/17/the-clock-and-early-breastfeeding
https://www.lllc.ca/sites/default/files/baby-feeding-cues-poster_june-2015.pdf

Disclosure
Το blog περιέχει διαφημίσεις της Google. Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, αλλά κάνοντας ένα κλικ σε αυτές το blog λαμβάνει μια μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αφήστε ένα σχόλιο